17. elokuuta 2014

Palstalla

Keväällä intoilin ensimmäisestä omasta kasvimaasta viljelypalstalla. Suunnitelmat olivat suuret ja kaikenlaista piti saada maahan kasvamaan. Ynnätäänhän vähän tuloksia.
Kesäkuu oli todella kylmä eikä mikään oikeen kasvanut. Ainoat joista odotin tuloksia siinä vaiheessa oli peruna ja sipulit.  Oletattavasti jänikset söivät herneen versot kahdesta penkistä niin että lopulta vain kymmenkunta vartta kasvoi. Ainoa joka palstalla siinä vaiheessa kunnolla kasvoi oli juolavehnä ja sitä riitti. Yritin toki perustamis ja kylvö vaiheessa keväällä ottaa mahdollisimman paljon juuria pois maasta, mutta silti niitä jäi. Heinää onkin saanut kitkeä penkeistä pois viikottain. Kylmän kesäkuun vastapainona oli helteinen heinäkuu joten kasteltavaa riitti. Avokille kiitos kastelu avusta, ilman sitä palstalla ei kasvaisi tässä vaiheessa enää juuri mitään.


Yrteistä kylvin basilikaa, persiljaa, tilliä, rukolaa, ja japanmix -sekoitusta. Parhaiten näistä kasvaa perinteiset persilja ja tillli, myös rukola otti kasvu spurtin heinäkuussa ja nyt siitä saa jo kunnon sadon salaatteihin. Basilikasta ei ole koko kesänä noussut mitään mutta vastaavasti japanmixistä nousi vain sitruunabasilika, mitä muuta siitä olisi pitänyt nousta jää arvoitukseksi. 

Kylvökukat kasvavat hyvin, kranssi ja perhoskukka erityisesti. Kehäkukkaan, samettikukkaa ja ruiskaunokkia kasvaa vähän siellä täällä aukko paikoissa. Kukat tuovat mukavasti väriä palstalle ja houkuttelevat hyödyllisiä pölyttäjiä. 


Parhaiten onnistuivat peruna ja salaatti joita on jo lahjoitettu muillekin. Palstan perunat, vaikka niitä olikin vain yksi penkki riittääkin meidän taloudessa pitkälle syksyyn. Enempää perunaa ei säilytys tilojen puutteessa voisi laittaakaan. Myös salaattia ei ole tarvinnut ostaa koko kesänä, eikä sitä ehdi syödä saamaa vauhtia kuin se kasvaa. Onneksi tuli kylvettyä erilaisia salaatteja niin on värin ja muodon puolesta mistä valita. 
Porkkanat ja pavut näyttävät myös lupaavalta. Taittopavut alkavat olla kypsiä kerättäväksi, salkopavut kukkivat edelleen ja kypsyttelevät palkoja samalla.  Punajuuri ja porkkana ovat kasvattaneet ainakin lehtiä, harvennettaessä penkkejä on muutama pikkuporkkana kulkeutunut myös keittiöön asti. 


Testin ja kokeilun halun vuoksi vein palstalle myös paprikan, munakoison ja tomaatin taimia joita on myös terassilla. Näistä ei vielä ole saatu satoa mutta raakileita on kaikissa, saa nähdä ehtiikö ne kypsyä tänä kesänä. Posiitiivinen kokeilu on myös kesäkurpitsa, josta on jo saatu satoa ja uusia kurpitsoja kahdesta taimesta on tulossa kymmeniä. Avomaakurkkut vastaavasti paleltuivat tai kuolivat jo kesäkuussa joten niistä ei ole odotettavasti yhtään satoa.

Epäonnistumisia on pinaatti, pakhoi, pillisipuli ja mangoldi. Pillisipulit ovat edelleen viisisenttisiä ja hammastikun paksuisia. Pakhoin, pinaatin ja mangoldin ensimmäinen kylvö ei onnistunut ollenkaan joten kylvin ne uudelleen kesäkuussa. Uusinnassa pinaattia ja pakhoita nousi muutama taimi mutta mangoldista saa kohta kunnolla satoa.  Lieko syynä ensimmäisen kylvön epäonnistumiseen ollut liian kylmä maa tai kesäkuun kolea ilma.  
Näistä virheistä viisastuneena suunnitellaan jo ensi kesän istutuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommenttisi, palautteesi, kysymyksesi.