31. elokuuta 2013

Pihasuunnitelma

Pihasuunnitelmat ovat edenneet, nyt kun ulkovärit on valittu niin ainakin terassille tarvitaan vähän muutoksia. Kasvivalinnat pysyvät samoina ja niiden sijoittamisessa ei kovin suuria vaikeuksia ole. Suosin suuria ryhmiä samaa kasvilajia näin istutusalueista saa selkeitä eikä rikkaruohoilla  ja nurmikolla ole tilaa kasvaa pensaiden ja perennojen välistä.

Takapiha on tulossa pääosin nurmikolle. Hyötykasvit sijoittuvat aurinkoisimpaan itäreunaan. Haluan ainakin omenapuun ja karviaisen ehkä myös pari herukkaa, mutta niiden sijoittamisessa pitää vähän soveltaa sillä mitään perinteistä marjatarhaa ei meille tule.  Maanpeitteeksi olen suunnitellut kuorikatetta niille alueille joille on tulossa pensaita. Hyötytarhan lisäksi muutama iso maisema kivi ja jokin koriste pensas esim alppiruusu sopisi pohjoisreunalle. Varasto sijoittuu asemakuvassa pihan rajalle, varmuutta sen lopullisesta paikasta ei ole. Autokatokselta kulkee pihan poikki sorapolku ja askellaatat varastolle ja yhtön yhteiselle piha alueelle. Etupiha on suunnattu  etelä-länsi suuntaan joten se on paljon aurinkoisempi kuin takapiha. Itseä houkuttaisi hävittää nurmikko omalta puolelta kokonaan, vain tien ja pensasaidan väliin jäisi nurmikko kaistale.  Ajotie vie ison osan etupihasta ja terassi toisen puolen. Pieni kasvihuone tai vitriini muutamalle tomaatin taimelle olisi haaveissa. Katseeen vangitsijaksi haluan punalehtisen puun, punakoivu on mielessä mutta se voi olla paikkaansa liian iso. Toinen tarkeä kasvi on joulukuusi, tai siis havu johon saa talvella ripustettua valot. Tienreunaan haluan ryhmän koristepensaita tuomaan lisää näkösuojaa. Pensaiden ja puun alle matalia maanpeittokasveja, havun alle kuorikate ja väliin luonnonkivi puro. 

Miltäs vaikuttaa? Toteutus asteelle nämä pääsee vasta ensi kesänä, mutta niinhän sitä sanotaan että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Itseni tuntien suunnielmat tehdään vielä kertaalleen uusiksi toukokuussa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita kommenttisi, palautteesi, kysymyksesi.